Во "објаснувачки  меморандум" до земјите членки на ЕУ, Бугарија бара поддршка за својата негаторска позиција во однос на македонскиот идентитет и јазик како и откажување од страна на Македонија дека постои македонско малцинство во земјата.

Подетално во извештајот од Македонија во кој Милчо Јованоски се осврнува и на посетата на премиерот Зоран Заев на Грција